Szkoła podstawowa – lipiec
MAJ 2024
Trening przed klasówką

Lipiec 2017

Kształcenie literackie: praca z tekstem – Jeff Kinney “Dziennik cwaniaczka. Ubaw po pachy”. Tłumaczenie Anna Nowak (fragment)

CZERWIEC
Piątek
Najbardziej lubię spędzać wakacje z grami wideo przy zasłoniętych oknach i wyłączonym świetle. Niestety, moja mama zupełnie inaczej wyobraża sobie wakacje marzeń.
Według mamy to nienormalne, żeby przy ładnej pogodzie dzieciak cały dzień spędzał w domu.
Tłumaczę jej, że po prostu chronię skórę, bo nie chcę mieć zmarszczek, kiedy będę w jej wieku, ale ona nie słucha.
Cały czas namawia mnie, żebym wyszedł z domu i na przykład pojechał na basen. Problem w tym, że początek lata spędziłem właśnie na basenie z moim kumplem Rowleyem i wcale nie było fajnie.
Rodzina Rowleya należy do klubu, więc po zakończeniu roku codziennie jeździliśmy popływać.
Popełniliśmy błąd, zabierając z sobą taką jedną Tristę, która właśnie się sprowadziła na naszą ulicę. Po pięciu sekundach na basenie poznała ratownika i zapomniała o gościach, którzy ją zaprosili.
Zrozumiałem wtedy, że niektórzy ludzie chętnie żerują na innych, szczególnie jeśli chodzi o darmowy bilet na basen. […]
Któregoś dnia zauważyłem, że jakość obsługi w klubie trochę się pogorszyła. Na przykład temperatura w saunie była raz o kilka stopni za wysoka, a kelner zapomniał włożyć papierową parasolkę do mojego koktajlu owocowego.
Zgłosiłem te niedociągnięcia tacie Rowleya. Jednak pan Jefferson nigdy nie przekazał moich uwag kierownikowi klubu. […]

Zadanie 1
O wydarzeniach opowiada

A. bohater.
B. mama bohatera.
C. kolega bohatera.

Zadanie 2
W jaki sposób bohater chciał spędzać wakacje?

A. przy grach wideo i wyłączonym świetle.
B. przy zasłoniętych oknach, z grami wideo i wyłączonym świetle.
C. przy zasłoniętych oknach, z grami wideo i włączonym świetle.

Zadanie 3
W jaki sposób wytłumaczył to mamie?

A. nie chciał się opalać na słońcu.
B. nie chciał przebywać poza domem.
C. nie chciał mieć zmarszczek na twarzy.

Zadanie 4
Określ zachowanie Tristy na basenie wobec kolegów

A. obojętne.
B. wspaniałomyślne.
C. nieuprzejme.

Zadanie 5
O jakich niedociągnięciach w klubie poinformował bohater tatę kolegi?

A. za wysoka temperatura w saunie, brak papierowych parasolek w koktajlu owocowym.
B. za wysoka temperatura w saunie, brak papierowych parasolek w koktajlu warzywnym.
C. brak papierowych parasolek w koktajlu owocowym.

Zadanie 6
Jaka była reakcja taty kolegi?

A. przeprosił bohatera.
B. przekazał uwagi kierownikowi klubu.
C. nie przekazał uwag kierownikowi klubu.

Zadanie 7
Wypowiedzenie: “Tłumaczę jej, że po prostu chronię skórę, bo nie chcę mieć zmarszczek, kiedy będę w jej wieku, ale ona nie słucha”.

A. składa się z pięciu zdań składowych, z których jedno jest zdaniem współrzędnie złożonym.
B. składa się z pięciu zdań składowych i wszystkie zdania są podrzędnie złożone.
C. składa się z pięciu zdań składowych, z których dwa zdania są współrzędnie złożone.

Zadanie 8
“Żerować na innych” oznacza

A. spożywanie pokarmu przez zwierzęta.
B. wykorzystywanie innych dla własnych celów.
C. polowanie przez zwierzęta prowadzące nocny tryb życia.

Zadanie 9
Wyrażenia “papierowa torba”, “koktajl owocowy” zamień na wyrażenia przyimkowe

A. “papierowa torba” –
B. “koktajl owocowy” –

Zadanie 10
Poniższe czasowniki zamień na bezokoliczniki, a następnie wyodrębnij przedrostki

A. pojechał –
B. zaprosili –
C. wykupił –

ODPOWIEDZI DO ZADAŃ

1 2 3 4 5 6 7 8
A B C C A C A B

Zadanie 9
A. “papierowa torba” – torba z papieru.
B. “koktajl owocowy” – koktajl z owoców.

Zadanie 10
A. pojechał – pojechać
B. zaprosili – zaprosić
C. wykupił – wykupić